Официален прием на ректора на ТУ- Варна по случай 50-годишния юбилей


На 4 октомври от 14.00 до 16.30ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център се състоя Официалния прием на ректора на Технически университет – Варна проф. д-р инж. Овид Фархи по повод 50-годишния юбилей на университета.

Основни организатори на мероприятията през този ден са: доц. д-р инж. Венцислав Вълчев – Зам. ректор по „Международно сътрудничество и евроинтеграция”, доц. д-р Светлана Лесидренска – ръководител катедра „Икономика и мениджмънт”, инж. Любов Вълкова – „Университетска библиотека” и доц. д-р Донка Иванова от катедра „Икономика и мениджмънт”.

На фона на студентския химн Академичното ръководство на университета и д-р Христо Христов – Доктор хонорис кауза на Технически университет – Варна, Председател на Съвета на настоятелите заеха местата си на президиума.
Водеща на тържеството беше актрисата Стефания Колева. Тя приветства всички в залата с думите:
„Добре дошли на 50 годишния юбилей на Технически университет – Варна!
През дългите години на своето съществуване и развитие от малък институт, подготвящ инженерни кадри с регионално значение, Технически университет – Варна се превръща в модерен образователен и научен център, пълноценно интегриран в европейското образователно и изследователско пространство.
През този период той е дал на страната близо 50 хиляди висши кадри в областта на машинното и общото инженерство, електротехниката, електрониката и автоматиката, комуникационната и компютърната техника, енергетиката, транспорта, корабоплаването, индустриалния мениджмънт, социалните дейности и растениевъдството.
50 години – прекрасна възраст, в която опит, мъдрост и знание водят всеки в желаната посока.
От далечната 1962г. до днес близо 500 високообразовани и всеотдайни преподаватели на Технически университет – Варна са дали и дават своя принос в изграждането на интелектуалния потенциал на страната ни в областта на инженерните науки. Благодарности и поклон за достойния им труд и постигнатите успехи!
Много от създателите на ТУ – Варна днес не са сред нас, но много от техните възпитаници носят неговата слава по света, творейки продуктовите и технологични иновации на бъдещето.
Този празник посвещаваме на всички преподаватели и служители, работили и работещи в Технически университет – Варна, хора, които са показали силата на българския дух, ярката си индивидуалност и покоряващ и респектиращ интелект. Посвещаваме празника и на бившите и настоящи възпитаници на университета – нашето настояще и бъдеще!
ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!”
Гости, дошли да уважат празника, бяха представители на академичния състав на близо 25 български и 12 чуждестранни ВУЗ-а, представители на БАН, на Съюза на българските учени в гр. Варна, 20 представители на бизнеса, представители на държавната, регионалната и местна административна власт, политици, много студенти и граждани на Варна.
Думата за Академично слово по случай 50 годишния юбилей на Технически университет – Варна беше дадена на Ректора проф. д-р Овид Фархи.

Цветя и поздравителни адреси поднесоха:
– г-жа Даниела Петрова – депутат от ГЕРБ в Народното събрание, Председател на Комисията по култура, гражданско общество и медии, преподавател в ТУ – Варна
– г-н Павел Димитров – депутат от ГЕРБ в Народното събрание
– г-н Кирил Йорданов – кмет на град Варна и Доктор хонорис кауза на ТУ – Варна
– г-жа Детелина Николова – кмет на гр. Добрич
– проф. Алекс ван ден Босхе, Доктор хонорис кауза на ТУ – Варна и преподавател в Университет Гент, Белгия
– проф. Валери Младенов – Зам. Ректор по учебната работа на Технически университет – София
– г-н Иван Табаков, председател на Варненската Търговско индустриална камара, бивш възпитаник на ТУ – Варна
– проф. Хавар Мамедов – ректор на Азърбайджански технически университет
– проф. Боян Медникаров – Председател на Съюза на учените – клон Варна и началник на Висшето военно – морско училище „Н. Вапцаров” – Варна
– г-н Калин Панев – управител на фирма РИНА БЪЛГАРИЯ ЕООД
– проф. Пенчо Пенчев – Университет Рощок, Германия
– проф. д-р инж. Михаил Илиев – Зам. Ректор по учебната дейност на Русенски университет „Ангел Кънчев”
– доц. д-р Виолета Димитрова – Зам. ректор по международно сътрудничество и връзки с обществеността на Икономическия университет – Варна
– проф. Мехмед Дурман – Консултант към Университет Арел, Истанбул и представляващ Сакарийски университет, Турция
– проф. Райчо Иларионов – Ректор на Технически университет – Габрово
– проф. Виолета Цикур – Ректор на Морски университет, Констанца, Румъния
– проф. д.ик.н. Йосиф Илиев – Зам. председател на Съвета за хабилитиране в УНСС
– доц. д-р Любен Краев – Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов
– проф. Пламен Легкоступ – Ректор на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”
– бригаден генерал Цветан Харизанов – Началник на НВУ „В.Левски” – В.Търново
– проф. Веселин Брезин – Ректор на Лесотехнически университет – София
– проф. Красимир Петров – Ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия – София
– проф. Олег Назаров – Зам. ректор по учебната работа на Национален университет по гражданска защита, гр. Харков, Украйна
– проф. Ян Хупка – Технически университет – Гданск, Полша
– д-р Бригите Шмит – Соларен център, Мекленбург, Германия
Официалният прием на Ректора на Технически университет – Варна продължи с коктейл в ресторанта на Фестивален и конгресен център, където ректорът и неговите заместници продължиха да приемат поздравления по случай 50 годишния юбилей.

От 17.30ч. в зала 1 започна тържествения концерт под мотото „Минало, настояще, бъдеще – всичко е казано с музиката”. В програмата бяха включени изпълнения на солистите на Държавния музикален театър Валентина Корчакова и Марио Николов, под съпровод на камерния състав на Варненската филхармония и диригенство на маестро Петър Димитров, солистката на Варненската опера и Директор на Театрално-музикален продуцентски център – Варна Даниела Димова, Електриксрингстрио „Акцент”, джаз певеца Васил Петров, поп изпълнител Миро, малката Виктория – финалистка в конкурса „България търси талант” 2012г.

Валентина Иванова

Advertisements

Trả lời

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất / Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất / Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất / Thay đổi )

Google+ photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google+ Đăng xuất / Thay đổi )

Connecting to %s