Кабинет предаден. Кабинет приет (допълнена и видео)

Стар и нов премиер

Стар и нов премиер

– Оставате ли жив в сериала?
– А,а,а. Оставам, оставам!

Тези думи си разменят бившият премиер Бойко Борисов и служебният министър на културата Владимир Пенев в края на церемонията по предаването на властта. Актьорът играе доброто ченге, вербувал агент в наркогрупа, в криминалния сериал на БНТ “Под прикритие”.

Приготовленията за церемонията започват с разпъването на червен килим на тържествения вход, по който на влизане мина само служебният кабинет. Чакащите ги журналисти, нетърпеливи да им задават въпроси, трудно ги разпознават. Довчера старите министри бяха гонени от репортери за коментар по най-различни теми, а днес влизат необезпокоявани през задния вход на сградата.

Кабинет предаден. Кабинет приет (допълнена и видео)

Червеният килим на централния вход

Малко след 10 ч. Гранитната зала вече е претъпкана с репортери, както и със служители на Министерския съвет. Първо влизат министрите – стари и нови, а след тях на трибуната застават премиерите. От лявата страна е кабинетът “Борисов”, а от дясната – служебният. На масата пред тях декорацията е десетина гербери.

Пръв взима думата Борисов. Нахвърля набързо постигнатото – метро, магистрали, пътища, зала, размразени еврофондове, фискална стабилност… “Убеден съм, че хората го оценяват”, разсъждава той. За първи път към традиционното си изброяване на изградени обекти добави: “То е толкова нормално, че хората бързо свикват с това”. Тонът на гласа му е висок. Няколко  пъти сбръчква челото си.
“Ако всяко правителство беше строило по една магистрала, ние щяхме да правим една, а ние се хванахме да правим всичко – метро, музеи, магистрали, пречиствателни станции”, каза още по темата. Като извод посочи недостигнатия баланс, за който не са стигнали силите на кабинета.

Изобщо не обръщайте внимание какво ще говорят политическите партии, включително и нашата, изобщо”, обърна се към новия премиер Борисов. Малко по-късно пък заяви, че от ГЕРБ нямало да дават оценки на работата на служебния кабинет. И накрая пак предупреди да не обръщат внимание на това, което щели да казват от БСП и ДПС. “Те дезертираха.”
Министрите му го наблюдават, на моменти – някои от тях се подсмихват. Най-близо до Борисов е заместникът му и вътрешен министър Цветан Цветанов. Следват три дами – на регионалното развитие, която почти стана вицепремиер, Лиляна Павлова, на здравеопазването – Десислава Атанасова и на правосъдието – Диана Ковачева. Подхвърлят си по реплика-две – може би дори само за пред камерите и фотоапаратите.
От дясната част цари мълчание. Най-близо до Марин Райков също са три дами, които заемат вицепремиерските постове.

Той първо отказва да постави оценка на работата на предишното правителство, но после нарече Бойко Борисов “силен, а не силов политик”. “Показахте, че демократичните принципи са стил на поведение и начин на мислене на българските политици и българската политическа класа”, похвали още веднъж бившият премиер.
Райков говори с доста по-спокоен глас. В смисловите паузи на речта си поглежда ту към Борисов, ту към старите, ту към новите министри. “Ние не сме партийно правителство, но не сме и антипартийно“, каза той, препращайки към вчерашното си изявление. Повтори, че ще бяга от популизма и ще работи за определянето на правилната посока в сферата на доходите.
След това повтори и идеята за изборен борд към Министерския съвет, в която да участват представители на основните политически партии. След похвалите към Борисов Райков добави, че ще разговоря и с БСП, и с останалите партии в следващите дни.
“Екипът ми няма да е бъбрив, а работлив”, каза Райков и помоли медиите да оставят служебният кабинет да работи. Обеща да не липсва и комуникация.

Накрая Цветан Цветанов подари на Борисов плакет в синя кутия. Докато бившият премиер се ръкуваше с новите министри, досегашният му заместник го повика и на набързо му даде подаръка. Той бил от името на целия му кабинет, съобщи БиТиВи. От пресцентъра на МВР уточнили, че това е уголемена реплика на медальон на древногръцката богиня на победата Нике, който е намерен при разкопки в пловдивско село. Освен символ на победата, подаръкът е свързан с археологията, която имаше и своя министър – “археолога на републиката” Симеон Дянков.
След протоколното здрависване, стари и нови министри по ресори тръгват към сградите си, където да предадат властта. Райков се насочи към повереното Министерство на външните работи.

Advertisements

Trả lời

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Google photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

Connecting to %s