Варна почита 128-та годишнина от Съединението

 

 

Варна ще почете 128-та годишнина от Съединението.Честванията ще започнат в 10:30 часа с тържествено възпоменание пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на пл. „Независимост”, съобщава Дарик Варна.

Минути по-късно по бул. „Мария Луиза” ще тръгне шествие до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Пред монумента ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат положени венци с военен ритуал.

Сред гостите на честванията тази година ще бъде бившият министър на вътрешните работи и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

На 6 септември 1885 г. българският народ извършва едно от най-забележителните дела в своята нова история – Съединението на Северна и Южна България. Този ден, превърнал се в символ на националното единство, е официален празник в календара.

Предисторията на това събитие започва от 1878 г., когато Берлинският договор разпокъсва българските земи и създава препятствия пред тяхното икономическо и политическо развитие. Затова борбата за тяхното пълно национално освобождение и обединение започва скоро след освободителната за България Руско-турска война.

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I. Според историците Съединението определя съдбата на България за векове напред.

 

Advertisements

Trả lời

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Google photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

Connecting to %s