320 лева излиза първият учебен ден на варненци

 

 

Родителите планират да похарчат средно по 354 лв. за едно дете за първия учебен. Това показва проучване на Visa сред жителите на десетте най-големи града в България. Най-щедри са софиянци, които са решили да отделят средно с 80 лв. повече от родителите в страната, или около 434 лв. Следват бургазлии – с около 413 лв., пловдивчани – с 345 лв и варненци – с около 320 лв. Проучването е показало, че все по-често родителите избират да пазаруват онлайн, като най-популярните стоки при покупки в интернет са обувките (52%), дрехите (50%) и раницата (47%), пише Struma.bg

Както може да се очаква, разходите за учениците нарастват с увеличаване на възрастта. Планираните покупки за ученици между 9-ти и 12-ти клас са с около 24% по-високи от средните, или 440 лв. Родителите на първолаци пък възнамерявали да ги стегнат за първия звънец с около 380 лв. Най-скромни се очертавали майките и татковците на ученици от 3-ти до 6-ти клас, които щели да отделят 337 лв средно.

За да покрият разходите за началото на учебната година, 33 на сто от родителите са признали, че спестяват дълго време, а други 7 на сто се канели дори да използват банков заем, за да посрещнат ученическите разходи. Общо 30 на сто пък са декларирали, че нямат притеснения и имат достатъчно средства за покупките на децата си.

Независимо от възрастта си учениците били много активни при вземането на решение какво да им се купи. Повече от половината – общо 51% от родителите били готови да обсъждат със своите питомци всички планирани за тях разходи за новата учебна година. Други 33 на сто пък щеле да се съобразят с тях в зависимост от конкретната покупка.

Само 2% от родителите са направили покупки за първия учебен ден до момента. Близо една трета от участвалите в анкетата, около 19 на сто изчаквали дните непосредствено преди 15 септември, а други 43 на сто пазарували по различно време всяка година. Само едно от всяко 6-то семейство се съобразявало с напътствията на учителите какви покупки да направи след 15-ти септември.

 
Advertisements

Trả lời

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Google+ photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google+ Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

w

Connecting to %s